top of page
Meer rust als HSP: 3 eenvoudige tips

Jaren geleden deed ik een zesdaagse training 'Restorative yoga', oftewel, yoga waarin je je lichaam laat herstellen. De eerste dag zaten mijn 19 medestudenten en ik nieuwsgierig op een yogamatje, klaar voor de start. Met onze notitieblokken en een gezonde dosis zin in de dag. De docente stelde zichzelf voor en vervolgde: 'En we beginnen de dag met savasana'. Een ongemakkelijk gegniffel ging door de zaal.

Yogaliefhebbers kennen deze pose. Een ontspanningsoefening waarbij je met je ogen dicht op je rug ligt en volledig ontspant. Het is altijd de allerlaatste oefening van de les. Voor de één een welkome afsluitende ontspanning in een les waarin je jezelf in allerlei bochten hebt gewrongen. Voor de ander een lesje geduld, naar het plafond staren en wachten tot de les klaar is. Hoe dan ook, dit is áltijd aan het éinde van de les.

Want, zo is het, toch? Ontspanning doe je nadat je gewerkt hebt. Toen de docente mededeelde dat we hiermee zouden beginnen, was mijn gedachte: dat zal wel een inside joke zijn als je deze training doet. Maar nee, we deden het echt. Het was 10:00 uur s ochtends op een doordeweekse dag en we gingen... op onze rug liggen ontspannen.

"You should sit in meditation for twenty minutes everyday - unless you're too busy; then you should sit for an hour".

Dr. Sukhraj S. Dhillon

Ik heb vandaag nog geen rust verdiend

Mijn hoofd ging áán. Ja maar, we hebben vandaag nog niks gedaan. De training is nog niet eens begonnen en we gaan nu al uitrusten? Dit kan toch niet zomaar, op een dinsdagochtend? Wat leer ik hier nu van? Krijgen we straks dan de theorie? Hmm, nu ik hier zo lig, ben ik eigenlijk best een beetje moe.... Ja maar ho eens, waarvan dan eigenlijk? Ik ben pas een paar uur aan deze dag bezig. Ontspanning moet je toch verdienen? En je kan toch ook pas moe zijn als je je hebt ingespannen?

HSP tips meer rust

Rust en ontspanning is geen luxe

Als het zelfs op de yogamat al lastig is om jezelf toe te staan te ontspannen, dan is dat in het dagelijks leven helemaal een uitdaging. En toch is het essentieel. Zeker als je een hoogsensitief persoon (HSP) bent. Dit komt doordat er meer prikkels via de zintuigen in het brein binnenkomen en je deze prikkels diepgaander verwerkt. Rust of hersteltijd gedurende jouw dag is daarom heel belangrijk, om het brein de gelegenheid te geven prikkels (diepgaand) te verwerken. Rust is dus niet iets wat je moet 'verdienen', je hebt het nodig om alle lichaamsprocessen goed te laten werken.

Hoe vind je meer rust als HSP

1. Neem korte pauzes gedurende de dag. Als je verspreid over de dag steeds mini pauzes houdt, al is het maar 5 minuten, zal je waarschijnlijk meteen effect merken. Zo geef je jouw brein en lichaam de tijd om informatie te verwerken en kort te herstellen. Je komt de dag mogelijk door met meer energie.

 

2. Maak ruimte voor 'schakeltijd'. Houd tijd vrij tussen verschillende activiteiten. Bijvoorbeeld als je thuiskomt uit je werk voordat je gaat koken, tijd tussen verschillende werkactiviteiten of tijd tussen de ene sociale afspraak en de volgende. Ook op deze manier geef je jezelf de gelegenheid prikkels te verwerken en kort op te laden voordat je aan iets nieuws begint.

 

3. Ga uitgerust naar bed. Eh, pardon? Ja, dat is overdreven natuurlijk. Maar vaak gaan we overprikkeld naar bed. Dan heeft je lichaam alle tijd nodig om eerst nog van alles te verwerken. Met als gevolg dat je bijvoorbeeld niet zo diep slaapt en/of moe wakker wordt. Zorg daarom dat je gedurende de dag al de benodigde hersteltijd hebt gehad. En zorg dat je in de uren voordat je naar bed gaat, wat minder activiteit hebt dan de rest van de dag. Dan is de kans groter dat je beter slaapt. En meer uitgerust wakker wordt.

Met deze 3 basistips kun je vaak al effect merken. Wil je meer inzicht in jouw hoogsensitiviteit en structureel meer rust ervaren? Neem eens een kijkje op mijn website om te zien of ik iets voor je kan betekenen.

Welkom bij EASE with elise. Fijn dat je er bent!

Ik inspireer je graag om het leven te creëren zoals het echt bij jou past. Met meer energie, helderheid en voldoening. Neem gerust een kijkje op mijn website om te zien of ik iets voor je kan betekenen. 

HSP coach Utrecht en online
bottom of page