Drie eenvoudige tips voor meer rust als hoogsensitief persoon
Jaren geleden volgde ik een zesdaagse training 'Restorative yoga', een yoga-vorm gericht op herstel en ontspanning van je lichaam. Mijn 19 medestudenten en ik begonnen de dag enthousiast met onze notitieblokken, klaar om te leren. De docente opende de les met: "We beginnen de dag met savasana." Een ongemakkelijk gegniffel vulde de zaal.
Yogaliefhebbers kennen savasana als de ontspanningsoefening aan het eind van een les. Je ligt met je ogen dicht op je rug en laat alles los. Voor sommigen een welkome afsluiting na een intensieve les, voor anderen een lesje geduld, wachtend tot het einde van de les. Normaal gesproken doe je dit pas aan het einde, maar hier begonnen we er meteen mee om 10 uur ’s ochtends.
Als je denkt aan ontspanning, verwacht je dat deze pas na inspanning komt, toch? Toen de docente ons vertelde dat we de dag zouden beginnen met savasana, dacht ik: “Dit moet wel een grap zijn als je deze training volgt.” Maar nee, we deden het echt! Het was 10:00 uur ’s ochtends op een gewone doordeweekse dag en wij gingen… op onze rug liggen en ontspannen.
"You should sit in meditation for twenty minutes everyday - unless you're too busy; then you should sit for an hour".
Dr. Sukhraj S. Dhillon
Ik heb vandaag nog geen rust verdiend
Mijn hoofd begon direct te malen. "We hebben vandaag nog niks gedaan. De training is nog niet eens begonnen en we gaan nu al uitrusten? Dit kan toch niet zomaar, op een dinsdagochtend?" vroeg ik mezelf af. "Wat leer ik hier nu van? Krijgen we straks dan de theorie?" Terwijl ik daar lag, besefte ik dat ik eigenlijk best moe was. Maar waarvan dan eigenlijk? "Ik ben pas een paar uur bezig met deze dag. Ontspanning moet je toch verdienen? En je kunt toch pas moe zijn als je je hebt ingespannen?"

Rust en ontspanning is geen luxe
Als je jezelf op de yogamat al niet kunt toestaan om te ontspannen, wordt dat in het dagelijks leven nog moeilijker. Toch is het essentieel, vooral als je een hoogsensitief persoon (HSP) bent. Je ontvangt meer prikkels via je zintuigen en verwerkt deze diepgaander. Daarom heb je gedurende de dag rust of hersteltijd nodig om je brein de kans te geven prikkels goed te verwerken. Rust hoef je niet te 'verdienen'; je hebt het nodig om al je lichaamsprocessen goed te laten werken.
Drie tips voor meer rust als HSP
Als hoogsensitief persoon is het essentieel om manieren te vinden om rust en ontspanning te integreren in je dagelijkse leven. Hier zijn drie eenvoudige tips om je op weg te helpen:
​
1. Neem korte pauzes gedurende de dag. Houd verspreid over de dag steeds mini pauzes van 5 minuten. Je zult waarschijnlijk meteen effect merken. Zo geef je je brein en lichaam de tijd om informatie te verwerken en kort te herstellen. Je komt de dag door met meer energie.
2. Maak ruimte voor 'schakeltijd'. Plan tijd tussen verschillende activiteiten. Bijvoorbeeld als je thuiskomt uit je werk voordat je gaat koken, tussen werkactiviteiten of tussen sociale afspraken. Zo geef je jezelf de gelegenheid prikkels te verwerken en op te laden voordat je aan iets nieuws begint.
3. Ga uitgerust naar bed. Eh, pardon? Ja dat is overdreven natuurlijk. Maar vaak gaan we overprikkeld naar bed. Dan heeft je lichaam tijd nodig om eerst nog van alles te verwerken. Met als gevolg dat je niet zo diep slaapt en/of moe wakker wordt. Zorg daarom dat je gedurende de dag de benodigde hersteltijd hebt gehad. Verminder de activiteit in de uren voordat je naar bed gaat. Dan slaap je beter en word je meer uitgerust wakker.
Extra zelfzorg voor jou als HSP
Zelfzorg voor hoogsensitieve personen is cruciaal om in balans te blijven. Soms is het lastig om te bepalen wat goed voor je is, daarom help ik je graag op weg zodat jij meer rust kunt ervaren:
-
Beperk externe prikkels. Zorg voor een rustige omgeving met minder geluid en visuele afleidingen om overprikkeling te voorkomen. Leg bijvoorbeeld je telefoon weg, zet de televisie uit en geef je zintuigen rust.
-
Luister naar je lichaam. Leer de signalen van vermoeidheid en stress herkennen. Krijg je pijn in je lichaam of word je chagrijnig? Neem een pauze als je deze signalen opmerkt.
-
Stel grenzen. Wees niet bang om 'nee' te zeggen tegen sociale verplichtingen of taken die te veel van je energie vergen. Soms is een avondje op de bank precies wat je nodig hebt.
-
Plan oplaadmomenten. Reserveer bewust tijd voor activiteiten die je energie geven, zoals een wandeling in de natuur, lezen, afspreken met een goede vriend of vriendin of een ontspannend bad.
​
Met deze tips merk je vaak al snel een verschil in je energieniveau en algehele welzijn. Omgaan met hoogsensitiviteit en het integreren van zelfzorg in je dagelijkse routine helpt je om veerkrachtiger en gelukkiger te zijn.
Direct meer inzicht en persoonlijke tips?
Wil je meer inzicht in waarom je minder rust ervaart dan je zou willen? En ben je geïnteresseerd in persoonlijke tips om meer ruimte voor jezelf te creëren? Meld je dan aan voor de gratis Zelfscan met korte videotraining.