Waarom je als hoogsensitief persoon jouw emoties en gevoelens wegcijfert
Het belangrijke verschil tussen relativeren en invalideren
Herken je gedachten zoals: ‘Anderen hebben het véél zwaarder, met mij valt het allemaal wel mee’? Of misschien denk je: ‘Ik heb hier al een tijdje last van, maar ja, het leven is nou eenmaal niet altijd leuk’ of ‘Gewoon even doorzetten’?
Er zit vast een kern van waarheid in: je kunt je altijd nog wel iets ergers voorstellen dan wat er in jouw eigen leven gebeurt. Zeker als je empathisch bent ingesteld, oftewel een sterk inlevingsvermogen hebt, dan ben je je bewust van leed om jou heen. En als je jezelf dan vergelijkt, dan valt het bij jou toch ontzettend mee. Bovendien verschuift onze aandacht gemakkelijk van intern (onszelf) naar extern (anderen). Dus jouw eigen gevoelens en ervaringen worden ongemerkt aan de kant gezet.
Jezelf wegcijferen
Dit verschuiven van aandacht kan ertoe leiden dat je jouw emoties onderdrukt of wegcijfert. Door je te concentreren op wat je als erger ervaart bij anderen, of door je eigen ervaringen te negeren, geef je aan dat jouw ervaring er niet toe doet. We stoppen ze weg. En elke keer als we zo’n gedachte hebben, maken we onszelf een beetje kleiner. Minder belangrijk. Je cijfert jezelf weg.
"Het is geen competitie wie er méér recht heeft op ervaringen of gevoelens. Ook jouw ervaringen doen ertoe."
Het verschil tussen relativeren en jezelf wegcijferen
​Een gezonde dosis relativeringsvermogen kan zeker geen kwaad, maar er is een groot verschil tussen relativeren en invalideren of bagatelliseren. Wanneer je bagatelliseert, maak je je gevoelens en ervaringen kleiner dan ze zijn. Dit herken je aan:
> Het niet serieus nemen van jezelf en je gevoelens
> Het wegwuiven of wegstoppen van wat je ervaart
> Het gevoel dat jouw ervaringen niet kloppen of niet valide zijn
Relativeren begint met het erkennen van je ervaring, sensatie of emotie. Het mag er helemaal zijn, want het ís er. Het proces wat we dan doormaken is:
> Het doorvoelen van de ervaring
> Het erkennen dat het er is en dat het okay is
> Het toe-eigenen van de ervaring: deze ervaring maak ík door en ik neem eigenaarschap
> Het in perspectief zetten van de ervaring
Door je ervaring te doorvoelen en in perspectief te plaatsen, kan de lading ervan afkomen en kan het integreren in je lichaam en brein.
Jouw gevoelens doen ertoe
Soms kunnen gevoelens zo overweldigend dat je niet goed weet hoe je ermee om moet gaan.* Zeker als je je herkent als hoogsensitief persoon (HSP). De neiging om je gevoelens te bagatelliseren kan verleidelijk zijn, maar dit leidt er alleen toe dat je jezelf wegcijfert. Elke keer geef je jezelf het signaal dat jouw ervaringen er niet toe doen en dat je ze niet aankunt. In één van mijn blogs deel ik tips voor als je je overweldigd voelt.
Door jezelf toe te staan om je emoties te voelen en door ervaringen volledig door te maken, leer je dat je deze kunt dragen en dat de energie kan doorstromen als emoties ruimte krijgen. Door jezelf niet weg te cijferen in vergelijking met anderen, leer je dat jouw gevoelens er daadwerkelijk toe doen.
​
* als jouw gevoelens té overweldigend zijn, dan kan het behulpzaam zijn om (professionele) ondersteuning in te schakelen
Meer lezen? Misschien is deze blog ook interessant:
Welkom bij EASE with elise. Fijn dat je er bent!
Ik inspireer je graag om het leven te creëren zoals het echt bij jou past. Met meer energie, helderheid en voldoening. Neem gerust een kijkje op mijn website om te zien of ik iets voor je kan betekenen.