top of page
Waarom je als (hoog) sensitief persoon jouw emoties en gevoelens wegcijfert
Het belangrijke verschil tussen relativeren en invalideren

'Anderen hebben het véél zwaarder, met mij valt het allemaal wel mee.' 

‘Ik heb er al een tijdje last van, maar ja, het leven is nou eenmaal niet altijd leuk’

'Gewoon even doorzetten'

Zijn dit soort gedachten herkenbaar? Er zit vast een kern van waarheid in: je kunt je altijd nog wel iets ergers voorstellen dan wat er in jouw eigen leven gebeurt. Zeker als je empathisch bent ingesteld, oftewel een sterk inlevingsvermogen hebt, dan ben je je bewust van leed om jou heen. En als je jezelf dan vergelijkt, dan valt het bij jou toch ontzettend mee. 

Bovendien verschuift onze aandacht gemakkelijk van intern (onszelf) naar extern (anderen). Dus jouw eigen gevoelens en ervaringen worden ongemerkt aan de kant gezet. 

Invalidatie

Maar wat het ook doet: invalidatie. Door onze aandacht te verleggen naar dingen die - daar gaan we dan vanuit - erger zijn, of door onze eigen ervaringen weg te wuiven, zeggen we dat onze ervaring er niet (genoeg) toe doet. We stoppen ze weg. En elke keer als we zo’n gedachte hebben, maken we onszelf een beetje kleiner. Minder belangrijk.

"Het is geen competitie wie er méér recht heeft op ervaringen of gevoelens. Ook jouw ervaringen doen ertoe." 

Groene plant

Verschil tussen relativeren en invalideren

Een gezonde dosis relativeringsvermogen kan zeker geen kwaad. Maar er is een belangrijk verschil tussen relativeren en invalideren of bagatelliseren. 

Als we bagatelliseren, dan zwakken we af, we maken iets kleiner dan het is. Dit kenmerkt zich door:

> onszelf en onze gevoelens en ervaringen niet serieus nemen

> kleiner maken, wegwuiven, wegstoppen

> het gevoel dat wat je ervaart, niet klopt of niet valide is. Het mag er niet zijn.

Terwijl als we relativeren dan begint dat met een eerste belangrijke element: erkennen dat we een ervaring, sensatie of emotie hebben. Het mag er helemaal zijn. Want het ís er. Het proces wat we dan doormaken is:

> doorvoelen van de ervaring

> erkennen dat het er is en dat het okay is

> toe eigenen: deze ervaring maak ík door en ik neem er eigenaarschap over

> in perspectief zetten

Door de ervaring te doorvoelen en vervolgens in perspectief te zetten, kan de lading eraf komen en kan het integreren in jouw lichaam en brein. 

Jouw gevoelens doen ertoe

Soms zijn gevoelens zo overweldigend dat je je er misschien niet goed raad mee weet.* Zeker als je je herkent als hoogsensitief persoon (HSP). Dan kan het een neiging zijn om dat wat je voelt te bagatelliseren; zo lijkt het kleiner te worden. Maar in werkelijkheid gebeurt er iets anders - elke keer geef je jezelf het signaal: dat wat ik ervaar, doet er niet toe en/of kan ik niet aan.

Door jezelf toe te staan bepaalde emoties te hebben of door ervaringen te gaan, leer je dat je deze kan dragen en dat de energie kan doorstromen als emoties ruimte krijgen. En door jezelf niet weg te cijferen ten opzichte van anderen, leer je dat jouw gevoelens er toe doen. 

* als jouw gevoelens té overweldigend zijn, dan kan het behulpzaam zijn om (professionele) ondersteuning in te schakelen

Meer lezen? Misschien is deze blog ook interessant: 
HSP verwachtingen pleasen
Last van verwachtingen van anderen? Zo ga je daar mee om

Als (hoog)sensitief persoon ben je je vaak bewust van de gevoelens, emoties en verwachtingen van anderen. Voordat je het weet, stem je daarop af. Lees hier hoe je daarmee om kunt gaan.

Welkom bij EASE with elise. Fijn dat je er bent!

Ik inspireer je graag om het leven te creëren zoals het echt bij jou past. Met meer energie, helderheid en voldoening. Neem gerust een kijkje op mijn website om te zien of ik iets voor je kan betekenen. 

HSP coach Utrecht en online
bottom of page