top of page
Last van verwachtingen van anderen? Zo kun je ermee omgaan

Als (hoog)sensitief persoon ben je je vaak bewust van de gevoelens, emoties en verwachtingen van anderen. Voordat je het weet, stem je daarop af. Misschien merk je dat je steeds je best doet om allerlei mensen om je heen tevreden te houden. Veel ballen in de lucht. Weinig energie en ruimte voor jezelf. Herkenbaar?   

Sensitiviteit is een mooie eigenschap. Je neemt veel waar en zo kun je bijvoorbeeld vaak goed aanvoelen wat er nodig is om je heen. Maar daar zit ook een valkuil. Veel hoogsensitieve mensen geven aan dat hun focus vaak extern ligt. Dat betekent dat je bezig bent met anderen: verwachtingen, pleasen en je best doen. En oei, dat kan heel vermoeiend zijn. Bovendien is het een weg zonder einde. Er wordt niet bepaald minder van je verwacht. Hoe kun je dit patroon doorbreken? 

"Als jij je goed voelt, dan voel ik me ook goed"

Neem even afstand

Als je middenin bepaalde patronen of dynamieken zit met mensen om je heen, is het lastig om er goed naar te kijken en dingen anders te gaan aanpakken. Zodra je te maken hebt met iemand die iets van je vraagt of verwachtingen heeft, kijk dan of je jezelf even tijd kan geven om er later op terug te komen. Zo creëer je tijd om in te voelen wat jij zelf graag wil. Voorbeeld: dank je wel voor je uitnodiging, ik kom er - dan en dan - op terug.  

HSP tips pleasen verwachtingen

Invoelen: wat wil ik?

Als je dit niet (meer) gewend bent, kan het heel onwennig zijn om even stil te staan bij wat je zélf wil. Vaak heb je in eerste instantie misschien niet eens door dat je afstemt op een ander. Daarom is het juist goed om de aandacht weer terug te brengen van extern naar intern: naar jezelf dus. 

Welk signaal geeft je lichaam jou?

Word je blij van wat jou gevraagd wordt?

Zo nee, wat is een overweging om het toch te doen?

Welke keuzeopties zijn er?

Welke omstandigheden zijn voor jou het meest ideaal?

 

Het hoogsensitieve brein heeft wat meer dan gemiddeld tijd nodig om informatie op een rij te zetten en te verwerken. Daarom is het heel normaal dat je even tijd nodig hebt om een besluit te nemen, óók als het gaat om ogenschijnlijk simpele dingen.

Verdraag het ongemak

En dan de grootste uitdaging voor de meeste mensen: het ongemak verdragen. Het kan zomaar zijn dat als jij jouw grenzen of wensen aangeeft, dit voor anderen niet persé leuk is. En je dus misschien ook geen prettige reactie krijgt. Natuurlijk hangt het er ook vanaf hóe je communiceert. En wellicht is de angst voor een negatieve reactie in jouw hoofd groter dan het in werkelijkheid is.

 

Maar het kan zeker vóórkomen dat mensen teleurgesteld zijn omdat ze iets anders hadden verwacht - en misschien ook wel gewend zijn dat ze op jou kunnen rekenen. En dan komt het aan op: kun je dat ongemak verdragen? 

Onderzoek de patronen

Het ongemak dat je voelt is natuurlijk niet prettig, maar daar liggen wel de gouden inzichten. Wat voor gedachten heb je over jezelf en de ander? Ben je bijvoorbeeld bang dat je nooit meer uitgenodigd wordt, dat mensen je niet meer leuk vinden, dat je niet goed genoeg bent? 

En daar ligt ook de ruimte voor groei. Wat voor iemand wil jij zijn, welke mensen kunnen bij jou terecht en voor wat, hoe wil jij met jouw tijd en energie omgaan?

Dit is geen quick fix oplossing maar wel een duurzame manier om te ontdekken hoe jij in het leven staat. En ervoor te zorgen dat je meer energie, vrijheid en plezier ervaart.

Welkom bij EASE with elise. Fijn dat je er bent!

Ik inspireer je graag om het leven te creëren zoals het echt bij jou past. Met meer energie, helderheid en voldoening. Neem gerust een kijkje op mijn website om te zien of ik iets voor je kan betekenen. 

HSP coach Utrecht en online
bottom of page