top of page
Hoogsensitief test

Doe de gratis
hoogsensitief test

Vraag je je af of je een hoogsensitief persoon (HSP) bent? Hieronder zie je alle HSP kenmerken in één oogopslag.

Elaine Aron - de grondlegster van het begrip HSP - heeft in haar boek 'Hoogsensitieve personen' (2013) de belangrijkste kenmerken van HSP op een rij gezet.

 

Beantwoord iedere vraag voor jezelf met 'ja' of 'nee' en tel hoe vaak je 'ja' antwoordt:

Ik ben me bewust van subtiele signalen in mijn omgeving. Ik word beïnvloed door stemmingen van anderen. Ik ben nogal gevoelig voor pijn. Tijdens drukke dagen merk ik dat ik behoefte heb om me terug te trekken op een plek waar ik ongestoord alleen kan zijn. Ik ben gevoelig voor de effecten van cafeïne. Ik raak gemakkelijk overprikkeld door dingen als fel licht, sterke geuren, grove weefsels (kleding) of harde sirenes. Ik heb een rijke complexe innerlijke belevingswereld. Ik voel mij niet op mijn gemak bij harde geluiden. Ik kan diep ontroerd raken door kunst of muziek. Ik ben consciëntieus (wil dingen volgens mijn geweten doen). Ik schrik gemakkelijk. Ik voel me opgejaagd als ik veel moet doen in korte tijd. Ik raak geïrriteerd als mensen proberen me te veel dingen tegelijk te laten doen. Ik doe erg mijn best te voorkomen dat ik fouten maak of dingen vergeet. Ik kijk liever niet naar gewelddadige films of series. Ik voel me ongemakkelijk als er om mij heen veel gebeurt. Veranderingen in mijn leven brengen mij van mijn stuk. Ik heb een neus voor delicate geuren en/of smaken en/of geluiden, en geniet daarvan. Het vermijden van situaties die me van streek maken heeft bij mij een hoge prioriteit. Als kind werd ik door mijn ouders of leraren gevoelig of verlegen gevonden. Als mensen zich in een fysieke omgeving niet prettig voelen, weet ik meestal wat er moet gebeuren om dat te veranderen. Als ik erge honger heb, heeft dat sterke invloed op mijn concentratievermogen of mijn humeur. Als ik met iemand moet wedijveren of op mijn vingers word gekeken, word ik zo nerveus dat mijn prestaties veel minder zijn dan gewoonlijk. ​ Kun je 14 vragen of meer met ja beantwoorden? Dan ben je mogelijk een hoogsensitief persoon (HSP). Let wel: Elaine Aron wijst erop dat deze test slechts een indicatie is; HSP is geen diagnose of een stoornis maar een karaktereigenschap. Er heerst soms nog een klassiek beeld over een HSP. Het is bijvoorbeeld een misvatting dat elke HSP introvert is. Of dat je als HSP altijd overprikkeld bent en daardoor prikkels vermijdt. Hoewel de eigenschap bepaalde generieke kenmerken heeft, kan de uitingsvorm heel divers zijn. Het kan zomaar zijn dat je je niet zo herkent in dit klassieke beeld van HSP, omdat je bijvoorbeeld juist wel veel prikkels, afwisseling en uitdaging wil. Meer lezen en ontdekken over jezelf is een manier om erachter te komen of jij je erin herkent.

Hoogsensitief (HSP) en nu?

Herken je je als (hoog)sensitief en vraag je je af: hoe nu verder?

 

Ben je van nature nieuwsgierig, levenslustig maar heb je regelmatig minder energie dan je zou willen? Of merk je dat er te weinig ruimte is voor jou om de dingen te doen die je écht graag wil. En weet je niet goed waar te beginnen?

Vul dan hier de gratis Zelfscan van Ease with elise in. Hiermee krijg je in een paar minuten inzicht in een aantal thema's die voor veel (hoog)sensitieve personen herkenbaar zijn. Je ziet waar je zelf staat en je krijgt tips in hoe je hierin verder kunt ontwikkelen.

Krijg meer inzicht in jouw leven als (hoog)sensitief persoon

Afbeelding Zelfscan voor website.png

Ontdek op welke vlakken je jouw leven nog verder kunt ontwikkelen

Ontvang de Zelfscan direct per email 

bottom of page