top of page
Hoe je kunt ontspannen als je overprikkeld bent

Als je jezelf herkent als hoogsensitief dan is overprikkeling vast niet onbekend voor jou. Maar ook voor niet-hoogsensitieve mensen ligt overprikkeling op de loer. Want we krijgen nogal wat informatie, indrukken en ervaringen te verwerken op een doorsnee dag. In mijn eerdere blog las je 3 eenvoudige tips voor meer rust. En vertelde ik over het belang van hersteltijd. Hieronder lees je een aantal makkelijk toe te passen manieren om het zenuwstelsel weer tot rust te brengen.

Overprikkeling kan een rotgevoel geven. Je voelt je bijvoorbeeld geïrriteerd of leeg, je piekert meer, je hebt moeite met concentreren, je voelt je helemaal 'volgelopen' of je bent moe. Gelukkig kun je er iets aan doen. Voorkómen is altijd beter dan genezen. Dus het is aan te raden om eens te onderzoeken waar je overprikkeling door komt en wat je daar eventueel aan kunt doen.

 

Wanneer je je overprikkeld voelt, zijn er vele methoden om weer tot rust te komen. Hieronder staan een aantal manieren.

"Als je troebel water met rust laat, wordt het helderder"

Lao Tse

Geef je ogen rust

De meeste prikkels komen via de ogen binnen. Alles wat je ziet - en dat is nogal wat - wordt door het brein verwerkt. Rustgevend voor je ogen is bijvoorbeeld: je ogen even sluiten, in de natuur zijn, de lampen dimmen, tijd zonder beeldschermen doorbrengen of - mijn favoriet - een oogkussen. Het kan heerlijk ontspannend zijn om ergens op de dag een korte pauze in te lassen en 5-10 minuten met ogen dicht te liggen of te zitten. Het lichte gewicht van een oogkussen heeft een extra kalmerend effect.

HSP tips ontspannen rust

Bedek jezelf met een stevige deken

Je kunt - naast alleen je voor ogen - ook lichte lichaamsdruk proberen voor het hele lichaam. Er zijn speciale verzwaringsdekens te verkrijgen, maar zelf gebruik ik vaak een (stapeltje) zware deken(s). De lichte druk werkt ontprikkelend voor je lichaam. Ook aanraking van huisdieren, massage of een stevige knuffel kan ontspannend en ontprikkelend werken. Als je daarvan houdt, natuurlijk.

Stilte

Rustige muziek, totale stilte - eventueel met een geluidsdempende oortelefoon - of een begeleide meditatie. Dat zijn een aantal voorbeelden van hoe je je oren rust kan geven en via zachte muziek of geluiden tot rust kan komen. Soms kan stilte ongemakkelijk aanvoelen. Maar het is o zo waardevol in onze drukke en luidruchtige buitenwereld.

Voeding als medicijn

Hoogsensitieve personen (HSP) zijn over het algemeen gevoeliger voor voeding. Zo is gebleken dat sensitieve personen sterk kunnen reageren op cafeïne, kunstmatige toevoegingen of anderszins bewerkte voeding. Voeding kan dus prikkelend zijn voor het lichaam. Pure, onbewerkte voeding is het meest 'rustgevend' voor het lichaam.

Affirmaties

Als je één van de bovenstaande tips probeert, kan het extra helpen om er een bekrachtigende zin bij te denken. Bijvoorbeeld: 'Ik voel me rustig', 'Ik laat los wat ik niet meer nodig heb', 'Ik ben veilig', 'Hier is het rustig', of 'Ik hoef nu helemaal niks'.

 

Het belangrijkste van alles is dat je zelf uitvindt wat werkt voor jou. Er zijn nog allerlei andere manieren te bedenken om jezelf te ontprikkelen. Ik wens je heel veel ontspanning!

Welkom bij EASE with elise. Fijn dat je er bent!

Ik inspireer je graag om het leven te creëren zoals het echt bij jou past. Met meer energie, helderheid en voldoening. Neem gerust een kijkje op mijn website om te zien of ik iets voor je kan betekenen. 

HSP coach Utrecht en online
bottom of page