top of page
Moe na sociale situaties
Hoe komt het en wat kun je eraan doen?

Afspreken met vrienden, een etentje met je partner, een werkdag of een dag thuis met het gezin. Allemaal situaties waar we mee te maken hebben en die vaak heel gezellig kunnen zijn en energie kunnen geven. Maar toch merk je misschien dat je óók moe bent na sociale situaties. Je hebt allerlei gesprekken gevoerd, er zit veel informatie in je hoofd, je analyseert alles 's avonds nog eens of je merkt dat sommige mensen energie lijken weg te trekken bij jou. Hoe komt het dat je moe wordt in sociale situaties en vooral, wat kun je eraan doen?  

"Sta ik mezelf toe om de keuzes te maken die goed zijn voor mij?"

In welke situaties begeef je je

We hebben het in onze samenleving heel 'normaal' gemaakt dat we leven met een volle agenda en uitnodigingen van familieleden of vrienden niet zomaar afslaan. Wat je eens zou kunnen bekijken voor jezelf, is vanuit welke motivatie je dingen doet. Het kan prima zijn om ergens naar toe te gaan waar je niet persé blij van wordt, omdat het iets belangrijks is op dat moment. Maar als dat vaak voorkomt dan kun je eens kijken of je daarin ook andere keuzes kunt maken.

 

Misschien merk je dat je veel rekening houdt met wat anderen willen of verwachten. Wat heb jij zelf nodig? Sta je jezelf toe om de keuzes te maken die goed zijn voor jou? Dingen te doen waar je écht blij van wordt, die jou vervulling geven? Welke situaties passen misschien niet meer goed bij je?

Schrijven op het strand

Merk op wat er in situaties gebeurt

Om te weten hoe je voorkómt dat je leegloopt qua energie, is het van belang om te weten wat er precies energie kost. Als je je herkent als (hoog)sensitief dan komen er meer dan gemiddeld prikkels bij je binnen en heb je ook wat meer tijd nodig om deze te verwerken. Sociale situaties kunnen daarom overprikkelend zijn, omdat er van alles tegelijkertijd gebeurt. Ook kan het zijn dat je 's avonds als je weer thuis bent, alles nog eens door je hoofd laat gaan. Dat komt omdat je als hoogsensitief persoon prikkels en informatie diepgaander verwerkt. Wat ook mee kan spelen is dat je in relatie tot anderen, bepaalde patronen hebt ontwikkeld. Dan merk je bijvoorbeeld dat je het belangrijk vindt om iedereen op z'n gemak te stellen en daar ongemerkt veel energie aan kwijt bent. Voordat je het weet, spring je in je rol als gastvrouw of -man, grappenmaker, vertrouwenspersoon of een oplaadpaal voor anderen...Ook kun je merken dat bepaalde mensen meer energie lijken te kosten dan anderen. Dan is het interessant om na te gaan wat maakt dat dat zo is: wat gebeurt er in de interactie?

Neem regelmatig even tijd voor jezelf

In sociale situaties kan het helpen om zo nu en dan een momentje voor jezelf te nemen. Bijvoorbeeld door even naar buiten te lopen als de situatie dat toelaat. Je kunt dan gemakkelijker je aandacht weer terughalen naar jezelf. Ook is het belangrijk om voldoende tijd voor jezelf te hebben tussen diverse afspraken. Dan geef je jezelf de tijd om prikkels, indrukken en sferen te verwerken en weer op te laden. 

Wat voldoende is, is voor iedereen anders. Het kan dus best zijn dat de situaties waarin je je begeeft wel voldoening geven, maar dat het teveel achter elkaar is of dat je te weinig tijd hebt voor jezelf. 

Leer jezelf kennen

Door steeds weer na te gaan voor jezelf:

 

hoe voel ik mij nu?

wat heb ik nodig?

wat gebeurt er in een situatie? welk patroon zie ik bij mezelf?leer je steeds beter hoe je goed voor jouw energie zorgt. Zo kosten gezellige en sociale situaties je ook steeds minder energie. 

Meer lezen? Misschien is deze blog ook interessant: 
HSP verwachtingen pleasen
Last van verwachtingen van anderen? Zo ga je daar mee om

Als (hoog)sensitief persoon ben je je vaak bewust van de gevoelens, emoties en verwachtingen van anderen. Voordat je het weet, stem je daarop af. Lees hier hoe je daarmee om kunt gaan.

Welkom bij EASE with elise. Fijn dat je er bent!

Ik inspireer je graag om het leven te creëren zoals het echt bij jou past. Met meer energie, helderheid en voldoening. Neem gerust een kijkje op mijn website om te zien of ik iets voor je kan betekenen. 

HSP coach Utrecht en online
bottom of page